25 éves a Betty, a csúnya lány és 50 éves Betty, azaz Ana Maria Orozco

Hihetetlen, hogy a „csúnya lány” 50 évesen is milyen szép

1999-ben kezdték el vetíteni a Yo soy Betty, la feát Kolumbiában. De ekkor még senki nem gondolta volna, hogy ez a telenovella meghódítja az egész világot, s hihetetlen ismertséget hoz egy akkor 25 éves színésznőnek.

A kifejezetten kis költségvetésű sorozat első epizódjai 25 évvel ezelőtt mutatkoztak be a kolumbiai RCN televízóban, s igen hamar világossá vált, hogy a kicsit szokatlan felütéssel induló történet óriási közönséget ültet a képernyők elé. Ráadásul a nézettsége folyamatosan nőtt. Mivel azonban Kolumbia nem tartozott a világ legnagyobb telenovellagyártói közé, a széria nemzetközi karrierje nehezebben indult be. Ennek ellenére egy évvel később már számos latin-amerikai ország átvette a sorozatot.

Ezért volt szokatlan

A „Betty” különlegessége abban rejlett, hogy ez volt az első olyan telenovella, aminek nem egy szép lány volt a főszereplője, hanem egy kifejezetten csúnyácska. A történet azzal veszi kezdetét, hogy a frissen lediplomázott Beatriz Pinzon (Ana Maria Orozco) munkát keres, ám a külseje miatt mindenhol elutasítják. Végül az Ecomodánál – a végzetségéhez képest alacsony pozícióban – titkárnőként helyezkedik el. A divatcég frissen kinevezett igazgatója, Armando Mendoza (Jorge Enrique Abello) lát benne fantáziát, s hamar felfedezi, hogy Betty okos és kreatív is. A lány beleszeret a jóképű férfibe, pedig tudja, hogy ő modellekkel randizik, s nincs nála esélye…

Minden forgatási napon el kellett maszkírozni Ana Maria Orozcót

Sok rekordot tart

Ezt persze nehéz egzakt módon megmondani, de számos statisztika szerint a Betty a csúnya lány a világ legnézettebb telenovellája. Az azonban bizonyos, hogy ebből a történetből készítették külföldön a legtöbb remake-et. Azaz más szereplőkkel leforgatták ugyanezt a sztorit. A Bettynek elkészült a mexikói változata (La fea mas bella), de ugyanúgy az amerikai (Ugly Betty) és a német (Verliebt in Berlin) verziója is. Ezt a hármat azért emeltük ki, mert az eredeti sorozat mellett Magyarországon ezeket a remake-eket is vetítették. A német verziót Lisa csak egy van címmel. De számos más ország forgatta még le a saját Bettyjét. Hogy csak a legegzotikusabbak közül említsünk néhányat: India, Dél-Afrika és Dél-Korea is.

A nagy csavar a végén

Az egyik legismertebb remake Ki ez a lány? címmel most is megnézhető a Disney+ kínálatában

A történet sikeréhez kétségtelenül az is hozzájárult, hogy Betty a végén megszépül, mégpedig úgy, hogy a barátnői unszolásra elmegy kozmetikushoz, fodrászhoz, sminkelni kezd, s divatosan öltözködik. És így egy teljesen más nőként jelenik meg a képernyőkön. A valóságban persze eleve egy szép színésznő játszotta el őt, akit el kellett csúfítani, mielőtt a kamerák elé lépett.

Különösen külföldön aratott nagy meglepetést, s tetszést, amikor végre az igazi Ana Maria Orozcót láthatták a tévében. A színésznő ma már 50 éves, de a szépsége – mint az a cikkünk elején szereplő fotón is látható – nem sokat kopott.

Betty a sorozat folytatásában, az Ecomodában már végig szép

Magyarországon új korszakot indított

A Bettyt nálunk a TV2 kezdte el vetíteni 2003-ban. Bár sokan talán már nem emlékeznek rá, de az ezt megelőző egy évben alig volt már telenovella a három nagy adó, a TV2, az RTL Klub, és az M1 kínálatában. A csatornák úgy vélték, ennek a műfajnak elmúlt a virágkora. A Betty a csúnya lány is először délután három órára került. Ám az óriási érdeklődésnek köszönhetően egyre későbbi és későbbi időpontra helyezték át, míg végül már közvetlenül a TV2 hírműsora előtt vetítették. Ma már kimondani is hihetetlen, de mintegy másfél millió ember követte figyelemmel a történetet minden hétköznap.

Ezt követően a televíziócsatornák újra telenovellákkal kezdték el feltölteni a délutáni műsorsávjukat. Ez pedig azóta is tart, annyi változással, hogy a latin sorozatok helyett most már a török melodrámák vannak többségben.

Scroll to Top