Most mindenki megtudhatja Jákob Zoli titkait

Jákob Zoli önerőből lett milliárdos. Frissen megjelent könyvében betekintést enged az életébe, utazásaiba és gondolataiba. Sokan legyintve azt mondják, neki csak megszületnie volt nehéz, ám hogy milyen rögös utat járt be, azt az említett kötetből minden érdeklődő megtudhatja.

Hogyan fér meg a zsíroskenyér a Wellington bélszínnel? Az luxusszálloda fényűző terme a felfűzött pirospaprika díszítéssel? A Nagy Ő könyvbemutatóján voltak meglepetések, izgalmas, és megható történetek, hasznos tanácsok, és nem maradhatott el a dedikálás sem. Még jó, hogy Jákob Zoli tolla jól fogott, mivel közel négyszáz könyvet írt alá.

Egyik luxusautó parkolt a másik után a Four Seasons Hotel Gresham Palace előtt, ám még közülük is messziről kitűnt egy piros Ferrari, JAKOB-1 rendszámmal. A csodajárgány azt jelentette, hogy jó helyen járunk, hiszen itt van már az est főszereplője, aki azért hívta össze a hozzá közelállókat és a sajtó képviselőit, hogy bemutassa azt, amin az utóbbi időben oly izgatottan, boldogan, szívvel-lélekkel dolgozott: a saját könyvét.

Az exkluzív szálloda nem csak kívülről exkluzív, hanem belülről is az. No meg a vendégek, akik ott megszállnak. És Jákob Zoli, Magyarország egyik leggazdagabb embere, mi mást, mint hazánk egyik legmenőbb luxushoteljét szemelte ki arra, hogy megrendezzék a könyvbemutatót. Mivel a kötet címe Paprikaföldektől a hétcsillagos életig, az eseménynek helyt adó teremben mindenfelé egymásra felfűzött paprikák piroslottak, amelyek Zoli kiállított könyveit is körbe ölelték. A meghívottakat az udvarias pincérek folyamatosan kínálgatták frissítőkkel, és nem sokkal később az alkalomhoz illő piros ruhában belibbent a rendezvény háziasszonya, Dombóvári Vanda is, aki arra biztatta az egybegyűlteket, hogy nyugodtan fogyasszanak, ugyanis Zoli még dedikál – háromszázan álltak sorban fotóért, s hogy aláírja a könyvüket -, neki pedig, mint ismerjük, mindenkihez van néhány kedves szava-mondata, de hát, ezért is szeretjük ugye őt annyira.

Vanda a paprikaföldekhez öltözött

Vanda, mosolyogva jelentette be, hogy jön egy kis meglepetés, néhány finom falat formájában, ami nem más volt, mint… A jó zsíroskenyér… És igen, tényleg meglepetés volt, hogy ebben a fényűző szállodában, zsíroskenyeret szolgáltak fel fényes tálcákon a vendégeknek, ám pont ez volt a jó. És ez is annyira Zoli!

Szóval jött egy kis falatozás, kávézás, beszélgetés azokkal, akiket az ember ismert, s végül belépett a terembe az, akire mindenki olyannyira várt: Jákob Zoli. Elkezdődhetett a könyvbemutató. Zoli kissé fáradtan, de mosolyogva foglalt helyet Vanda mellett egy kényelmesnek tűnő fotelben, hogy fogadja a kérdéseket és beszélgessenek a kötetéről, ám mielőtt belecsaphattak volna úgy igazán a lecsóba, az idei tévés szezon Nagy Ő-je kért egy kávét, Vanda pedig azonnal felpattant, hogy elkészíti, két cukorral. Ezt követően tényleg elkezdődött a könyvbemutató, kezdve azzal, hogyan is jött az ötlet. „Megkeresett egy ismerősöm, aki több könyvet írt már azzal, hogy mi lenne, ha írnánk egyet. Rólam. Először azt gondoltam, hogy én túl fiatal vagyok ehhez, de végül beletettem azokat a menedzser- és motivációs dolgokat, amiket nagyon sokan kérdeznek tőlem. Gyakran megszólítanak az utcán vagy bárhol, hogy mi a sikerem titka, de én nem akartam, hogy ez egy menedzserkönyv, sem pedig azt, hogy egy életrajzi kötet legyen. Inkább csak úgy nekiálltam, és különböző helyeken papírra vetettem a fejezeteket. Ebből végül kikerekedett egy könyv” – mesélte büszkén Zoli, aki utólag visszaolvasva úgy érezte, hogy kifejezetten jó lett. „Nagyon sok minden benne van belőlem. A gyerekkoromtól kezdődik, és azért onnan, mert sok minden akkortájt indult el. A paprikaföld azért található meg a címben, mert nálunk Kalocsa mellett mindenki paprikát szedett, kapált. Apukámnak nem volt elég a mi földünk, így mindenki másét, aki lusta volt megművelni, elvállalta. Sose láttuk a végét… Kellemetlen élmény ez, ami mostanra megszépült, mert ezek az évek szorgalomra tanítottak. A faluban senkinek nem volt kocsija, csak szolgálati autója, ám apukám a paprikapénzből vett 80 ezer forintért egy zsigulit, és amikor a szomszédok irigykedtek, s megkérdezték őt, honnan van ennyi pénze, azt felelte, hogy még maradt 20 ezer” – emlékezett vissza mosolyogva Zoli, aki az elkövetkező közel háromnegyed órában ehhez hasonló hol izgalmas, hol vicces, hol tanulságos, de mindig szerethető történeteket osztott meg az egybegyűltekkel.

Büszke a kötetre, ami a kezei közül került ki

Miután véget ért a Vandával való beszélgetés, jött az újabb meglepetés: dedikálással egybekötött vacsora, megszámlálhatatlanul sok, ínycsiklandó fogással: ki gondolta volna, hogy a hamburger és a Wellington bélszín ilyen jól megfér egymás után. Mert megfért, sőt egyik falat etette magát a másik után. Mint kiderült, ezek a falatkák mind egy-egy utazásra utaltak, Zoli pedig a könyvében fel is idézi ezeket: ő így töltődik fel, ismer meg új kultúrákat, és közben beach office-ban dolgozik.

Míg a vendégek falatozgattak, és pezsgővel koccintottak, Zoli hosszú órákon keresztül dedikált, fotózkodott, interjút adott, és ahogy Vanda is mondta, tényleg mindenkihez volt egy-két kedves szava és mondata. Nem csoda, ha a könyvbemutató a csillagos éjszakába is belenyúlt…

Scroll to Top