A Kincsvadászok szakértője szerint, a hamisítók jelentik a legnagyobb veszélyt!

Fertőszögi Péter nem titkolja, az a jellemző, hogy a műtárgyhamisítók mindig egy-két lépéssel előttük járnak.

A TV2-n esténként látható Kincsvadászok emblematikus figurája, az eddig már számtalan kiállítást rendező, mindig elegáns Fertőszögi Péter szerint csak hosszú évek alatt megszerzett tapasztalattal és az adott területet legjobban ismerő kollegák segítségével lehet eredményesen felvenni a versenyt a műkincskereskedelmet manapság fenyegető veszélyekkel.

A civil vendégek által az adásba behozott és eladásra kínált régiségek és antik tárgyak egyik legtapasztaltabb szakértője, az öt állandó licitáló egyike, Fertőszögi Péter művészettörténész, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. művészeti igazgatója, a BÁV Becsüs Akadémia vezetője. „A műkereskedelemnek manapság az egyik, ha nem a legnagyobb problémája, a hamisítás. Itt nem feltétlenül arról van szó, hogy mindig tudatosan szeretnének minket félrevezetni. Sokszor akad olyan is, hogy a tulajdonos maga sem ismeri jól a műtárgyának a valódi eredetét. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen egyre-másra jelennek meg nálunk az egészen silány, ránézésre is beazonosítható utánzatok, de ugyanúgy az igen nagy fejtörést okozó professzionális hamisítványok is. A hamisítók mindig egy-két lépéssel előttünk járnak, ezért nem árt nagyon óvatosnak lenni” – boncolgatta Péter hivatásának jelenkori legfőbb árnyoldalát, de azt is hozzátette, hogy azért több oldalról is számíthatnak segítségre a gondban lévő szakmabeliek.

”Az Akadémia tanulóinak gyakran szoktam azzal a hasonlattal élni, hogy az iskolánk elvégzése után csupán egy jogosítvánnyal rendelkeznek majd arra, hogy becsüsként dolgozzanak. A szakértelem, véleményem szerint, öt-tízezer tárgy megbecsülése és értékesítése után kezd elég biztossá válni. Természetesen még ezután is akadhatnak kétségek az emberben, ha ismeretlen területre téved. Ilyenkor nem szabad szégyellni segítséget kérni, és egyben azt is be kell látni, hogy olyan szakma a miénk, amiben sohasem tudhatunk mindent.” 

Scroll to Top